Barolo 2018
Barolo årgang 2018
For appellasjonen Barolo er 2018 en årgang i tradisjonell støpning, der dedikert og seriøst arbeid i vinmarken har vært avgjørende for å oppnå de beste resultatene. Vekstsesongen startet normalt, der knoppene begynte å skyte i slutten av mars, og man unngikk heldigvis frostproblemer for de nye knoppene. Resten av vårsesongen fortsatte med regn og relativt lave, men stabile temperaturer, hvilket ga forhåpninger om en «klassisk» utvikling av årgangen.
Vinbøndene fikk riktignok betydelige utfordringer i mai og juni, på grunn av gjentagende storm, med tilhørende store mengder nedbør. Her var det nødvendig med hardt arbeid i vinmarkene for å forebygge soppangrep på plantene. Heldigvis forløp både blomstring og fruktsetting under gode klimatiske forhold, og dette kombinert med utvikling av tette fruktklaser, gjorde at man forventet en høstsesong med god avkastning i vinmarkene.
Høstsesongen forløp normalt, med relativt høye temperaturer fra midten av juli og en lang sammenhengende periode med fint vær uten nedbør. Dette gjorde at vinbøndene i stor grad kunne la frukten få modne i fred på vinrankene, uten behov for spesiell oppfølging. Man målte god utvikling av sukkernivået i druene, kombinert med en relativt rask utvikling i den fysiologiske modningen (grunnet varmt høstvær). Dette gjorde det mulig å høste inn druene med et nær optimalt forhold mellom de forskjellige parametrene (sukker, polyfenoler og syre), og blant produsentene deles forhåpninger om en årgang med balanserte viner med glimrende lagringspotensial.
De to foregående årgangene (2016 og 2017) viste jevn og gjennomgående høy kvalitet. Sammenliknet med disse årgangene er 2018 mer ujevn, men det er flust med glimrende og lovende utgaver også fra denne årgangen. Blant de vinene jeg har smakt og som er representert i Norge, har følgende produsenter fått en ekstra stjerne i margen:
Michele Chiarlo (La Morra/Cerequio), Poderi Marcarini (La Morra/La Serra), Pietro Rinaldo (più comuni/N.M.), Vajra (Barolo/Bricco delle Viole), Francesco Rinaldi & Figli (Barolo/Brunate), Fratelli Serio e Battista Borgogno (Barolo/Cannubi), E. Pira & Figli (Barolo/Cannubi), Giacomo Fenocchio (Castiglione Falletto/Villero), E. Pira & Figli (Monforte d’Alba/Mosconi), Vajra (Serralunga d’Alba/Baudana), Angelo Negro & Figli (Serralunga d’Alba/Baudana), Schiavenza (Serralunga d’Alba/Cerretta), Ettore Germano (Serralunga d’Alba/Cerretta), Vietti (Serralunga d’Alba/Lazzarito) og Palladino (Serralunga/Parafada). Alt i alt var det Vajra som imponerte mest, med sine to glimrende eksemplarer fra Barolo og Serralunga d’Alba.
Kommentarer
Legg inn en kommentar