Fattoria Zerbina og Romagna Albana DOCG
Romagna
er en historisk region i Italia, der selve navnet antyder at området var bebodd
av romere. I dag utgjør dette området den sørøstlige delen av regionen
Emilia-Romagna, og i sør grenser området til Toscana. Det er også i denne delen
av regionen, i åsene opp mot Appenninene, vi finner Romagnas vindistrikter.
Vindistriktene befinner seg i et belte mellom Bologna og Rimini, og dette
beltet er videre delt inn i 12 sub-soner.
Blant
de tørre vinstilene som omfattes av denne appellasjonen, er det utvilsomt sangiovesevinene
som kvalitativt sett utmerker seg, men Romagna er også kjent for sine viner av
albanadruen, og denne vinen har sin egen appellasjon, Romagna Albana DOCG. Blant
albanavinene er jeg mest begeistret for de søte utgavene – dessertvinene.
Druesorten
Albana har et uklart opphav, men det er en utbredt oppfatning at den kan spores
tilbake til romersk tid. I likhet med andre urgamle druesorter finner man mange
kloner av Albana, hvorav Albana Gentile
di Bertinoro regnes som den beste. Bertinoro er for øvrig en av de nye
sub-sonene i Romagna, oppkalt etter landsbyen med samme navn. Selve navnet
Bertinoro har en mytisk opprinnelse. Myten som skriver seg fra år 435, forteller
at datteren til den romerske keiseren Theodosius II, Galla Placida, var så
begeistret for vin laget av Albana at hun mente den måtte drikkes av gullbeger
(berti in oro). Om vi spoler frem til
våre dager, kan vi konkludere med at det ikke er gull i alt som glimrer, men også
blant dagens Romagnas Albana-viner finnes det noen gullkorn.
Blant
Romagnas vinprodusenter er det utvilsomt Cristina Geminiani (Fattoria Zerbina) i
sub-sonen Marzeno, som har vært den store ledestjernen. Hun har drevet vingården
siden 1987 og produserer strålende viner, enten de er hvite, røde, tørre eller
søte. Vinene innenfor Romagna DOC er referanseviner, og de produserer også en
Ravenna IGT, basert på sangiovese sammen med cabernet sauvignon, merlot og
syrah. Men det er først og fremst de søte passitovinene som gjør Fattoria
Zerbina til en unik produsent. Vinene har sjakkinspirerte navn, Arrocco og
Scacco Matto, og disse vinene balanserer fruktintensitet, sødme og friskhet på
en glimrende måte. Helt siden starten i 1987 har Cristina vært dedikert til å
få frem det beste av Albana. Hun anerkjenner at det ikke er en høykvalitets
druesort, men ifølge henne handler det om å fange de gode elementene og gjøre
det beste ut av situasjonen.
Etter
reglene er det to søte utgaver av Romagna Albana, Passito og Passito Riserva,
og disse skal potensielt inneholde henholdsvis 17,0 % og 24,0 % alkohol samt
minimum 70 g/l restsukker. En interessant detalj ved produksjonen av
passitovinene, er at druene etter modning får tørke ut mens de henger på
vinranken og skal ikke høstes før de har nådd et sukkernivå på 284 g/l. Denne
tørkeperioden kan vare gjennom hele vinteren, helt til slutten av mars. Videre
er det et krav til Passito Riserva at druene må være angrepet av botrytis
cinerea (edelråte). Den store klassikeren blant passitovinene er Scacco Matto, og selv om passitovinen Gradisca fra produsenten Fattoria Paradiso (i Bertinoro)
etter sigende var favorittvinen til filmskaperen Federico Fellini, holder jeg en
knapp på Scacco Matto.
Kommentarer
Legg inn en kommentar