Fattoria Zerbina og Romagna Albana DOCG 


Romagna er en historisk region i Italia, der selve navnet antyder at området var bebodd av romere. I dag utgjør dette området den sørøstlige delen av regionen Emilia-Romagna, og i sør grenser området til Toscana. Det er også i denne delen av regionen, i åsene opp mot Appenninene, vi finner Romagnas vindistrikter. Vindistriktene befinner seg i et belte mellom Bologna og Rimini, og dette beltet er videre delt inn i 12 sub-soner.

Blant de tørre vinstilene som omfattes av denne appellasjonen, er det utvilsomt sangiovesevinene som kvalitativt sett utmerker seg, men Romagna er også kjent for sine viner av albanadruen, og denne vinen har sin egen appellasjon, Romagna Albana DOCG. Blant albanavinene er jeg mest begeistret for de søte utgavene – dessertvinene.


Druesorten Albana har et uklart opphav, men det er en utbredt oppfatning at den kan spores tilbake til romersk tid. I likhet med andre urgamle druesorter finner man mange kloner av Albana, hvorav
Albana Gentile di Bertinoro regnes som den beste. Bertinoro er for øvrig en av de nye sub-sonene i Romagna, oppkalt etter landsbyen med samme navn. Selve navnet Bertinoro har en mytisk opprinnelse. Myten som skriver seg fra år 435, forteller at datteren til den romerske keiseren Theodosius II, Galla Placida, var så begeistret for vin laget av Albana at hun mente den måtte drikkes av gullbeger (berti in oro). Om vi spoler frem til våre dager, kan vi konkludere med at det ikke er gull i alt som glimrer, men også blant dagens Romagnas Albana-viner finnes det noen gullkorn.


Blant Romagnas vinprodusenter er det utvilsomt Cristina Geminiani (Fattoria Zerbina) i sub-sonen Marzeno, som har vært den store ledestjernen. Hun har drevet vingården siden 1987 og produserer strålende viner, enten de er hvite, røde, tørre eller søte. Vinene innenfor Romagna DOC er referanseviner, og de produserer også en Ravenna IGT, basert på sangiovese sammen med cabernet sauvignon, merlot og syrah. Men det er først og fremst de søte passitovinene som gjør Fattoria Zerbina til en unik produsent. Vinene har sjakkinspirerte navn, Arrocco og Scacco Matto, og disse vinene balanserer fruktintensitet, sødme og friskhet på en glimrende måte. Helt siden starten i 1987 har Cristina vært dedikert til å få frem det beste av Albana. Hun anerkjenner at det ikke er en høykvalitets druesort, men ifølge henne handler det om å fange de gode elementene og gjøre det beste ut av situasjonen.


Etter reglene er det to søte utgaver av Romagna Albana, Passito og Passito Riserva, og disse skal potensielt inneholde henholdsvis 17,0 % og 24,0 % alkohol samt minimum 70 g/l restsukker. En interessant detalj ved produksjonen av passitovinene, er at druene etter modning får tørke ut mens de henger på vinranken og skal ikke høstes før de har nådd et sukkernivå på 284 g/l. Denne tørkeperioden kan vare gjennom hele vinteren, helt til slutten av mars. Videre er det et krav til Passito Riserva at druene må være angrepet av botrytis cinerea (edelråte). Den store klassikeren blant passitovinene er Scacco Matto, og selv om passitovinen Gradisca fra produsenten Fattoria Paradiso (i Bertinoro) etter sigende var favorittvinen til filmskaperen Federico Fellini, holder jeg en knapp på Scacco Matto.


Kommentarer

Populære innlegg