Azienda Agricola Réva - Monforte d'Alba
Kjører
man sørover fra Monforte d’Alba, ca. 4 km langs SP9 i retning Dogliani, kommer
man til vingården Réva. Dette er en ganske ny produsent i Langa. Produksjonen
startet opp i 2010, men opprinnelsen til selve vingården på stedet går tilbake
til 1867. Dessuten har vinmaker og øvrig produksjonsteam flere tiårs erfaring
som vinprodusenter i området, så man kan ikke påstå at vi har med ferskinger å
gjøre. Årsproduksjonen er i dag på rundt 80.000 flasker, på druer fra 100 %
organisk sertifiserte vinmarker. Arealet summerer seg til 7,5 hektar, hvorav 4
er beplantet med nebbiolo. Resten består av barbera, dolcetto og sauvignon-varianter,
i noenlunde likt forhold. Produksjonen til Réva består i dag av åtte
forskjellige viner: én hvit («Grey», fremstilt av 70 % sauvignon gris og 30 %
sauvignon blanc), én Dolcetto d’Alba, én Barbera d’Alba og én Nebbiolo d’Alba,
samt fire forskjellige Barolo’er (più comuni, Lazzarito, Ravera og
Cannubi).
Det er en
ung, men svært erfaren vinmaker, Gianluca Colombo, som leder produksjonen hos
Réva. I tillegg til arbeidet i egen vingård, jobber Gianluca som konsulent for
flere andre produsenter i Barolo-området, og han har tidligere blitt utmerket
med Gambarelli Award, en pris som gis til beste talent blant yngre
vinmakere. Men jeg tok en prat med Daniele Gaia, som er assisterende vinmaker
og samtidig salgsansvarlig for Réva. Daniele har lang fartstid som vinmaker i
Langa, og har blant annet jobbet som vinmaker for Elvio Cogno i Novello. Med
den nystartede produksjonen hos Réva, fikk Daniele muligheten til å forme
produksjonen og de ferdige resultatene mer etter egne ideer, og det var en
mulighet han ikke kunne la passere.
Man kan
si at Barolo-produksjonen til Réva er todelt. Den ene delen er en Barolo som er
fremstilt av druer fra fire forskjellige kommuner, der målet er å produsere det
Daniele omtaler som Barolo Classico (her er det mer årgangen enn
vinmarken som viser seg i flaskene). Druene kommer fra Monforte (vinmarken Bussia),
Grinzane Cavour og de yngste delene av vinmarkene Lazzarito og Ravera,
henholdsvis Serralunga d’Alba og Novello. Vinene fremstilles separat før de
blandes i fat på 75 hektoliter, der den ferdige blandingen modnes i 18 måneder
før de tappes på flaske. Den andre delen av produksjonen er Barolo’er fra
enkeltvinmarker (Lazzarito, Ravera og Cannubi).
I 2021
ble Réva tildelt den prestisjetunge utmerkelsen Tre Bicchieri for sin Barolo
Cannubi DOCG 2017, og det er naturlig at Daniele ønsker å fortelle litt om det
prosjektet som ligger bak denne vinen. Eieren av Réva har lenge hatt en drøm om
sin egen Cannubi, og da muligheten kom til å tegne en tiårs leiekontrakt, slo
de til med en gang. Parsellen som de leier, er på 0,5 hektar og ligger i den
nedre delen av vinmarken. Her er det tilstrekkelig med vann, men dårligere
ventilasjon, og derfor er det nødvendig å jobbe konstant med fornyelse av
løvverket, særlig om våren. Det har tatt noen år å optimalisere arbeidet med
plantene i vinmarken. Selve vinproduksjonen kan karakteriseres som relativt
tradisjonell, med gjæring på 24-25° C. Maserasjonen pågår i litt over én måned,
og vinen modnes på 15 hektoliters fat med lav toast.
Fra de
senere årene er det særlig 2016 som utpeker seg som en klassisk årgang i
Barolo, og sammenliknet med denne er 2017 noe varmere, men med tilstrekkelig
vann i grunnen. «Vi lærte av erfaringene fra 2011 og 2013 og justerte løvverket
underveis i vekstsesongen på en måte som viste seg vellykket,» sier Daniele, og
fremhever at tanninene i 2017 er noe mykere enn i 2016. På spørsmål om de
moderne Barolo’ene med mykere tanniner vil har samme lagringspotensial som i
«gamle dager», er Daniele sikker på at de moderne vinene vil lagre like godt.
Han begrunner dette blant annet med at mengden polyfenoler i vinene er like
stor som før; de er bare mindre skarpe. Bedre kunnskap om hvordan man bør jobbe
med plantene gjennom vekstsesongen skal også ha noe av æren for dette, ifølge
Daniele.
Smakstesten
av denne vinen viser i hvert fall at vi har med en stor Barolo å gjøre. På duft
er den intens og kompleks, med rød frukt, streif underskog, lakris og krydder.
I munnen viser den stor konsentrasjon og avrundes med fine tanniner. Mørk frukt
hele veien, stor lengde.
I mange
år var det diskusjonen om – og mellom – «modernistene» og «tradisjonalistene»
som tiltrakk seg mest oppmerksomhet hver gang Barolo var temaet. Dette er det nesten
ingen som virker å bry seg om lenger. Nå er det mer global oppvarming og
utviklingen i Barolo i lys av denne, som vekker mest interesse. Hva skjer med
tanninene? Blir det for høyt alkoholnivå? Hva skjer med balansen? «The proof is
in the pudding,» som engelskmennene sier, og en del av disse spørsmålene får vi
ikke det endelige svaret på før vinene åpnes og testes etter at årene har gått.
Det som i hvert fall er sikkert, er at vinbøndene jobber bevisst med å tilpasse
druedyrkingen til de nye klimatiske forholdene, særlig med å beskytte druene
mot sol. Dette er historier som jeg har hørt vinbønder i flere regioner
fortelle om, og Langa er intet unntak. Stilt overfor nye utfordringer har mennesker
vist stor evne til omstilling og innovasjon, og det er eksempler på en slik
omstilling vi har begynt å observere i vinmarkene til de seriøse vinbøndene.
Den gylne tidsalder ligger fremdeles foran oss!
Kommentarer
Legg inn en kommentar