Azienda Agricola Réva - Monforte d'Alba

Kjører man sørover fra Monforte d’Alba, ca. 4 km langs SP9 i retning Dogliani, kommer man til vingården Réva. Dette er en ganske ny produsent i Langa. Produksjonen startet opp i 2010, men opprinnelsen til selve vingården på stedet går tilbake til 1867. Dessuten har vinmaker og øvrig produksjonsteam flere tiårs erfaring som vinprodusenter i området, så man kan ikke påstå at vi har med ferskinger å gjøre. Årsproduksjonen er i dag på rundt 80.000 flasker, på druer fra 100 % organisk sertifiserte vinmarker. Arealet summerer seg til 7,5 hektar, hvorav 4 er beplantet med nebbiolo. Resten består av barbera, dolcetto og sauvignon-varianter, i noenlunde likt forhold. Produksjonen til Réva består i dag av åtte forskjellige viner: én hvit («Grey», fremstilt av 70 % sauvignon gris og 30 % sauvignon blanc), én Dolcetto d’Alba, én Barbera d’Alba og én Nebbiolo d’Alba, samt fire forskjellige Barolo’er (più comuni, Lazzarito, Ravera og Cannubi).




Det er en ung, men svært erfaren vinmaker, Gianluca Colombo, som leder produksjonen hos Réva. I tillegg til arbeidet i egen vingård, jobber Gianluca som konsulent for flere andre produsenter i Barolo-området, og han har tidligere blitt utmerket med Gambarelli Award, en pris som gis til beste talent blant yngre vinmakere. Men jeg tok en prat med Daniele Gaia, som er assisterende vinmaker og samtidig salgsansvarlig for Réva. Daniele har lang fartstid som vinmaker i Langa, og har blant annet jobbet som vinmaker for Elvio Cogno i Novello. Med den nystartede produksjonen hos Réva, fikk Daniele muligheten til å forme produksjonen og de ferdige resultatene mer etter egne ideer, og det var en mulighet han ikke kunne la passere.

Man kan si at Barolo-produksjonen til Réva er todelt. Den ene delen er en Barolo som er fremstilt av druer fra fire forskjellige kommuner, der målet er å produsere det Daniele omtaler som Barolo Classico (her er det mer årgangen enn vinmarken som viser seg i flaskene). Druene kommer fra Monforte (vinmarken Bussia), Grinzane Cavour og de yngste delene av vinmarkene Lazzarito og Ravera, henholdsvis Serralunga d’Alba og Novello. Vinene fremstilles separat før de blandes i fat på 75 hektoliter, der den ferdige blandingen modnes i 18 måneder før de tappes på flaske. Den andre delen av produksjonen er Barolo’er fra enkeltvinmarker (Lazzarito, Ravera og Cannubi).




I 2021 ble Réva tildelt den prestisjetunge utmerkelsen Tre Bicchieri for sin Barolo Cannubi DOCG 2017, og det er naturlig at Daniele ønsker å fortelle litt om det prosjektet som ligger bak denne vinen. Eieren av Réva har lenge hatt en drøm om sin egen Cannubi, og da muligheten kom til å tegne en tiårs leiekontrakt, slo de til med en gang. Parsellen som de leier, er på 0,5 hektar og ligger i den nedre delen av vinmarken. Her er det tilstrekkelig med vann, men dårligere ventilasjon, og derfor er det nødvendig å jobbe konstant med fornyelse av løvverket, særlig om våren. Det har tatt noen år å optimalisere arbeidet med plantene i vinmarken. Selve vinproduksjonen kan karakteriseres som relativt tradisjonell, med gjæring på 24-25° C. Maserasjonen pågår i litt over én måned, og vinen modnes på 15 hektoliters fat med lav toast.

Fra de senere årene er det særlig 2016 som utpeker seg som en klassisk årgang i Barolo, og sammenliknet med denne er 2017 noe varmere, men med tilstrekkelig vann i grunnen. «Vi lærte av erfaringene fra 2011 og 2013 og justerte løvverket underveis i vekstsesongen på en måte som viste seg vellykket,» sier Daniele, og fremhever at tanninene i 2017 er noe mykere enn i 2016. På spørsmål om de moderne Barolo’ene med mykere tanniner vil har samme lagringspotensial som i «gamle dager», er Daniele sikker på at de moderne vinene vil lagre like godt. Han begrunner dette blant annet med at mengden polyfenoler i vinene er like stor som før; de er bare mindre skarpe. Bedre kunnskap om hvordan man bør jobbe med plantene gjennom vekstsesongen skal også ha noe av æren for dette, ifølge Daniele.

Smakstesten av denne vinen viser i hvert fall at vi har med en stor Barolo å gjøre. På duft er den intens og kompleks, med rød frukt, streif underskog, lakris og krydder. I munnen viser den stor konsentrasjon og avrundes med fine tanniner. Mørk frukt hele veien, stor lengde.




I mange år var det diskusjonen om – og mellom – «modernistene» og «tradisjonalistene» som tiltrakk seg mest oppmerksomhet hver gang Barolo var temaet. Dette er det nesten ingen som virker å bry seg om lenger. Nå er det mer global oppvarming og utviklingen i Barolo i lys av denne, som vekker mest interesse. Hva skjer med tanninene? Blir det for høyt alkoholnivå? Hva skjer med balansen? «The proof is in the pudding,» som engelskmennene sier, og en del av disse spørsmålene får vi ikke det endelige svaret på før vinene åpnes og testes etter at årene har gått. Det som i hvert fall er sikkert, er at vinbøndene jobber bevisst med å tilpasse druedyrkingen til de nye klimatiske forholdene, særlig med å beskytte druene mot sol. Dette er historier som jeg har hørt vinbønder i flere regioner fortelle om, og Langa er intet unntak. Stilt overfor nye utfordringer har mennesker vist stor evne til omstilling og innovasjon, og det er eksempler på en slik omstilling vi har begynt å observere i vinmarkene til de seriøse vinbøndene. Den gylne tidsalder ligger fremdeles foran oss!

Azienda Agricola Réva

Kommentarer

Populære innlegg